Изомалт е заместител на захарта , вид алкохол на захарта, използван предимно за неговите физични свойства като подсладител . Той има само малък ефект върху нивата на кръвната захар и не образува кариеси. Изомалта разполага с 2 килокалории / G , половината от калориите на захарта. Въпреки това, подобно на повечето захарни алкохоли (с изключение на еритритол), той носи риск от стомашни проблеми, включително метеоризъм и диария, ако се консумира в големи количества. Ето защо, изомалта се препоръчва да не се консумира в количества, по-големи от около 50 г на ден за възрастни и 25 гр за деца. Изомалт може да се окаже неприятен за стомаха, защото тялото го третира като диуретични влакна, а не като прост въглехидрат. Поради това, както и повечето влакна, той може да увеличи движението на червата, преминавайки през червата в почти хаотичен вид. Изомалта обикновено се смесва с подсладител с висок интензитет като сукралоза , така че сместа има приблизително сладостта на захарта . Изомалта е дизахарид, съставен от глюкоза и манитол. Той е без мирис, бяло, кристално вещество, съдържащо около 5 % вода от кристализация. Изомалт има минимален ефект на охлаждане (положителен топлина на разтвор), по-ниска от много други захарни алкохоли, по-специално, ксилитол и еритритол. За изомалта необичайно е това, че е природен захарен алкохол, който се произвежда от цвекло. Едно интересно приложение на изомалт се намира в продукт DiabetiSweet, заместител на захарта, продаван за използване, печене и се състои от смес от изомалт андацесулфам калий, но има горчив вкус (поради ацесулфам калий) и липсват карамелизиращи свойства на захарта. Изомалт е одобрен за употреба в САЩ от 1990 г. насам . Тя също е разрешена за употреба в Австралия, Нова Зеландия , Норвегия , Иран и Холандия (обърнете внимание: Списък на страни, които не е изчерпателен). Изомалт може да се използва в захар скулптура и се предпочита от някои, тъй като няма да кристализира така бързо като захарта.