Иновативна фабрика за бонбони

Ликорис представлява корен на Glycyrrhiza glabra, от което се екстрахира сладък вкус. Ликорисът е от семейството на бобовите растения, които са характерни за Южна Европа и някои части на Азия. От ботаническа гледна точка не е свързано с анасон, звездовиден анасон или резене, които са източник на подобни вкусови съединения.

Подсладителят ликорис се намира в широка гама от бонбони и захарни изделия. В повечето от тези бонбони сладкият вкус е подсилен с анасоново масло, а съдържанието на ликорис е много ниско. Захарните изделия с ликорис са особено популярни сред потребителите в ЕС.

Ликорисът е особено популярен в Италия (предимно в южната част) и Испания в своята натурална форма (корен). Коренът на растението се изважда от земята, измива се и се

дъвче, като освежител за уста. Из цяла Италия неподсладен ликорис се консумира под формата малки парчета, направени от 100% чист ликорис, чийто вкус е горчив и натрапчив. В Калабрия (Южна Италия) е популярен ликьор от чист екстракт от ликорис. Ликорисът е популярен и в Сирия, където се продава под формата на напитка. Сушен корен от ликорис може да се дъвче като бонбон. Черният ликорис съдържа приблизително 100 калории на една унция (15 kJ/g).

В традиционната китайска медицина ликорисът често се употребява в билкова формула, за да „хармонизира" другите съставки и да приближи формулата до 12-те „регулиращи меридиана".

Ликорисът може да се използва в конвенционалната медицина за устна и пептична язва.

Съединението glycyrrhizin, което се открива в ликорисът, се предполага, че е много полезен за защита на черния дроб при туберкулозна терапия. За съжаление няма доказателства, които да подкрепят този факт. Glycyrrhizin също демонстрира антивирусен, антимикробен, антиинфекциозен, хепатопротектен ефект, увеличаване артериалното налягане, с което се подобряват ефектите на ин витро и ин виво. Всичко това е подкрепено от откритието, че интравенозно glycyrrhizin забавя прогреса на вирусен и автоимунен хепатит. Ликорисът има обещаваща активност, показана при клинични изследвания, когато се прилага външно срещу дерматит. Освен като подсладител, ликорисът помага при третирането на хиперлипидемия (високи стойности на мазнини в кръвта). Той е ефикасен и при третирането на възпаление на кожата, наречено хиперпигментация. Ликорисът се използва също при защита от невродегенеративен дисбаланс. Антиязва, слабително, антидиабетични, противовъзпалително, имуномодулиращо, антитуморно и отхрачващо са свойствата на ликориса, които също са отбелязани.

desk