Иновативна фабрика за бонбони

Етеричното масло на мащерката е съставено от 20-54% тимол. Тимолът е антисептик и е основната активна съставка в Листерин /Listerine/ вода за уста. Мащерката се използва срещу гъбични инфекции. Тя служи като природен дезинфектант. Преди появата на съвременните антибиотици, тя е била използвана за лечебни превръзки.

Като лекарство, мащерка се използва за респираторни инфекции, кашлица и бронхит - под формата на тинктура, билков чай, мехлем, сироп или чрез вдишване на пара. Тъй като мащерката е антисептична, сварена във вода и охладена, е много ефективна срещу възпаление на гърлото.
Възпалението обикновено изчезва до четири – пет дни. Тимолът и други летливи компоненти, които се съдържат в листата на мащерката са липидо-разтворими и оказват антимикробно действие. В традиционната ямайска практика след раждане се дава чай от мащерка на майката. Окситоцинът предизвиква контракции на матката и по-бърза доставка на плацентата. Мащерката има дезодориращо и дезинфекционно действие.

Тя действа антисептично и помага срещу възпаления по кожата. Мащерката отваря порите и регулира дейността на мастните жлези. Бани, направени с мащерка, лекуват заболявания на дихателните пътища и действат успокояващо на нервната система. Компреси с мащерка са подходящи за мазна кожа. При изпотяване на краката и дланите се прави запарка с мащерка. При екземи, гнойни пъпки и сърбежи се използва крем от мащерка.

 

desk