Иновативна фабрика за бонбони

Няма храни, които естествено да съдържат витамин В12 – нито животинските, нито растителните. Този витамин (В12) е микроб/бактерия и се произвежда от микроорганизмите. Така че ето го и отговора: не е необходимо да консумирате животински продукти, за да си набавите витамин В12, а само да поддържате добра чревна хигиена и здраве. Бактериите, които живеят в червата ни, произвеждат В12, който след това се абсорбира през храносмилателния тракт. Това обаче не може да се случи, ако стомашно-чревният тракт не е благоприятна среда за растежа и размножението на добрата микрофлора (пробиотиците). Или ако е запушен с гъст, утаечен слой неусвоени протеини от месо, млечни продукти и глутено-съдържащи продукти като пшеницата.

  1. Консумирайте повечко сурови и по възможност екологично чисти растителни продукти (семена, ядки, кълнове и не на последно място водорасли).
  2. Постарайте се поне 50% от вашето дневно меню да се състои от такива храни.
  3. Твърди се, че в диворастящите и домашно отглеждани култури количествата кобаламин (другото название на B12) е доста по-голямо, тъй като и в двата случая не се употребяват изкуствени торове и химикали. Един от небезизвестните лица в света на здравословното и сурово веганско хранене Дейвид Уолф вярва, че консумираните ежедневно диви и домашно отгледани храни със сигурност ще ни осигурят необходимите дневни нужди от витамини.
  4. Също така намалете и избягвайте да консумирате месо, дивеч, млечни и глутен-съдържащи храни, които значително ще повишат вътрешната киселинност на средата и ефективно ще облепят стените на червата с плътен слой слуз, възпрепятстваща абсорбирането на B12.
  5. Избягвайте пастьоризираните и подложените на микровълни храни; храните с голям брой Е-добавки (различни видове подобрители, овкусители, изкуствени оцветители, стабилизатори и т.н., целящи само и единствено да прикрият истинския вкус на готовия продукт, както и да удължат неговия живот по рафтовете).
  6. Постарайте се да ги замените с натурални сурови плодове и зеленчуци и зеленолистни.
  7. Добавете в менюто си богати на хранителни вещества алги водорасли като спирулина, хлорела, АФА, фитопланктон тъй като и двете са частично растителни и частично микробни и съдържат този толкова обсъждан в наши дни витамин. Освен съдържанието на B12, фитопланктонът е един прекрасен източник на балансирани омега мастни киселини (Omega 3, Omega 6 и Omega 9) и в повечето случаи не представлява риск от живачно натравяне както се случва при употребата на рибено масло.
desk